מילון מושגים
מהי קאטה
הקאטה (kata – צורה בתרגום מילולי) היא רצף תנועות הגנה והתקפה המדמות קרב מול מספר אויבים. למתבונן מבחוץ נדמה שזהו מעין תרגיל או אפילו ריקוד המורכב מתנועות אסתטיות וחינניות, אך למעשה בקאטה מגולמת מהותו של הקראטה, והיא המרכיב החשוב ביותר באימון. חלק גדול בכל אימון מוקדש לקאטה, ואומרים שהקאטה לבדה מספיקה בכדי ללמוד קראטה.
לא ניתן להבין את משמעותה האמיתית והעמוקה של קאטה מהתבוננות בלבד. כשלומדים קאטה, מבצעים אותה אין ספור פעמים, תוך שאיפה מתמדת לביצוע מושלם של הטכניקה ולהתמסרות מלאה של הגוף והנפש לתנועה.
במהלך הלמידה, מתגלים בהדרגה הרבדים הנוספים של הקאטה מעבר לטכניקה הפיזית.
ביצוע נכון של קאטה הוא מדיטציה בתנועה (moving meditation), עם ריכוז מלא בכל תנועה, וכל עקרונות הקראטה באים לידי ביטוי בכל צעד. בעת ביצוע מושלם, הקאטה והמבצע אותה הופכים לישות אחת.
הקאטות בשורין-ריו
בשיטת שורין-ריו אנו מתאמנים ב- 18 קאטות שונות. הן נלמדות בסדר קבוע ומלוות את התקדמות המתאמן. החלק העיקרי בכל מבחן דרגה הוא ביצוע נכון, מהיר וחזק של כל הקאטות שהנבחן למד. הזמן הנחוץ ללמידת קאטה אחת כראוי הוא לפחות 3 שנות אימונים.
פוקיוגאטה (Fukyugata) – קידום
הקאטות הראשונות שנלמדות הן למעשה אלו שחוברו אחרונות. הן נכתבו מכיוון שהקאטות העתיקות הן קשות ללימוד ולביצוע, וכך קאטות אלה מהוות מעין שלבי ביניים בדרך אל הקאטות האחרות.
פוקיוגאטה איצ'י – חוברה ב- 1940 ע"י שושין נאגאמיני, מייסד השיטה. מורכבת מ- 21 תנועות.
פוקיוגאטה נידאן – חוברה ב- 1940 ע"י שוג'ון מיאגי (Chojun Miyagi), ראש שיטת גוג'ו ריו. מורכבת מ- 18 תנועות.
פינאן (Pinan) – שלווה
קאטות הפינאן חוברו כולן בשנת 1907 ע"י Ankoh" Itosu" Yasutsune (הכינוי Ankoh פירושו סוס פלדה). לאחר שהוחלט ב- 1903 להכניס את לימוד הקראטה לתכנית הלימודים הממלכית, קאטות אלה חוברו כ"חומר לימוד" עבור תלמידי תיכון.
לעתים קאטות אלה מכונות בטעות "איאן" (heian) במקום "פינאן" (pinan (Foot
פינאן שודאן – 22 תנועות.
פינאן נידאן – 22 תנועות.
פינאן סאנדאן – 16 תנועות.
פינאן יאנדאן – 20 תנועות.
פינאן גודאן – 18 תנועות.
נאיהאנשי (Naihanchi) – רכיבה על סוס
קאטות עתיקות אלה היו קיימות לפני הפינאן, ונלמדו על ידי תלמידים מתחילים. כיום, לאחר הוספת קאטות הפינאן והפוקיוגאטה, קאטות הנאיהאנשי נלמדות רק בשלב מתקדם של לימוד הקראטה.
המאפיין של קאטות אלה שנתן להן את שמם הוא תנוחות הרגליים הרחבות והחזקות. האימון בנאיהאנשי מפתח עוצמה רבה ברגליים, במותן ובשאר הגוף. מחבר הקאטות לא ידוע, אך ייתכן שאף הן חוברו ע"י איטוסו יאסוטסונה.
נאיהאנשי שודאן – 19 תנועות.
נאיהאנשי נידאן – 19 תנועות.
נאיהאנשי סאנדאן – 13 תנועות.
קאטות מתקדמות
מקורן ושנת חיבורן של הקאטות המתקדמות לא ידוע בד"כ.
אנאנקו (Ananku) – משמעות השם – עשרה אלים. קאטה קצרה ולא מסובכת יחסית לקאטות מתקדמות. מתאפיינת בתנועות הגנה והתקפה בעמידת זנקוצו (Zenkutsu) – רגל קדמית כפופה. 21 תנועות.
וואנקאן (Wankan) – משמעות השם – כתר מלך. קאטה עתיקה, כיום משויכת לאזור הכפר טומארי. מתאפיינת ברצפים אחידים, חזקים ואלגנטיים של תנועות הגנה והתקפה. 35 תנועות.
רוהאי (Rohai) – קאטה עתיקה שמקורה לא ידוע. מתאפיינת בעמידה על רגל אחת ושימוש ברגל השנייה לבעיטה ולהזזת הגוף מפני התקפה. 27 תנועות.
וואנשו (Wanshu) – קאטה זו הובאה מיפן לאוקינאווה בשנת 1683 ופותחה ע"י אנשי הכפר טומארי. הקאטה נקראת על שם האדם שהביא אותה לאוקינאווה. מתאפיינת בטכניקת אגרוף חבוי (Kakushi-zuki). בקטאה 33 תנועות.
פאסאי (Passai) – משמעות השם – פריצה מתוך מבצר. מתאפיינת בתנועות מהירות ובטכניקות יד סכין (Shuto waza). בקאטה 39 תנועות.
גוג'ושיהו (GojuShiho) – משמעות השם – 54 צעדים (מושג מרכזי בתורת הזן). קאטה שמקורה במעמד האצולה, המכילה תנועות רבות ומגוונות הדומות לריקוד. ייתכן שחוברה ע"י צ'ושין צ'יבאנה (Choshin Chibana 1887-1969). התנועות בקאטה זו מזכירות אדם שיכור. מתאפיינת בהתקפת יד סכין – Nukite zuki. בקאטה 57 תנועות.
צ'ינטו (Chinto) – קאטה המתאפיינת בטכניקות בעיטה, ביניהן בעיטה מעופפת, ותנועות המשמשות גם להגנה וגם להתקפה. הקאטה מבוצעת כולה על קו ישר. ייתכן שקאטה זו חוברה ע"י "בושי" מאצומורה הוהאן (Bushi Matsumura Hohan 1867-1912) בקאטה 43 תנועות.
קוסאנקו (Kusanku) – קאטה זו היא הארוכה והקשה ביותר, והיא מכילה את רוב טכניקות ההתקפה וההגנה. היא הובאה מסין לאוקינאווה בשנת 1761 על ידי איש קראטה בשם קוסאנקו. לימוד קאטה זו מצריך אימון של למעלה מ- 10 שנים. 60 תנועות.